Näin perheissä vietetään vapaa-aikaa vuonna 2020

Miten perheet viettävät vapaa-aikaansa arkipäivänä? Rupesin miettimään tällaista kysymystä hiljaa itsekseni. Ehkä löydän kysymykseeni vastauksen, jos ensin mietin kysymystä ”Mitä tarkoittaa perhe?”.

Perhe muodostuu tavallisesti kahdesta tai useammasta ihmisestä. Heitä yhdistää yhteinen koti ja kodissa vietetty aika. Tosi monen mielestä perheeseen kuuluu myös lemmikkieläimet.

Tavalliseen suomalaiseen perheeseen kuuluu äiti, isä ja heidän biologiset lapsensa. Yleensä lapsia on 1-3. Jos lapsia on enemmän, sitä kutsutaan suurperheeksi.

Perheen voivat muodostaa myös avio- tai avoparit, yksinhuoltajat lapsineen, sateenkaariperheet (miesparit ja naisparit lapsineen) tai yksinään asuva aikuinen, jolla on seuranaan lemmikkieläimiä.

On olemassa myös niin sanottuja jääkaappiperheitä. Niissä aikuiset ihmiset asuvat samassa asunnossa. He käyttävät samaa jääkaappia, mutta eivät vietä aikaa yhdessä. Jokaisella on asunnossa oma huone.

Okei. Perheitä on monenlaisia. Ajattelin nyt edetä pohdinnoissani siihen alkuperäiseen kysymykseen ”Miten perheet viettävät vapaa-aikaa arkipäivisin”. Kerron teille tavallisen perheen arkipäivästä. Kertomukseni perheeseen kuuluu isä, äiti ja kaksi koulua käyvää lasta.

ARKIAAMU

Nainen aamulla

Perheen äiti herää aamulla kello 5.00 kännykän herätyspiippaukseen. Hän keittää kahvia itselleen ja aviomiehellensä. Pariskunta istuu saman pöydän ääressä juttelemassa. Samalla he molemmat selaavat älypuhelimistaan tuoreimpia uutisia iltasanomien ja aamulehden nettisivuilta.

  • Aamulla kello 6.00 perheen isä pukeutuu, vie roskapussin ulos ja käy koiran kanssa lenkillä. Perheen äiti käy suihkussa, kuivailee hiuksia hiustenkuivaajalla ja pukeutuu.
  • Aamulla kello 7.00 perheen äiti keittää vettä kaakaota varten ja tekee aamusämpylöitä lapsille. Isä käy herättelemässä lapset ja auttaa lapsia pukeutumisessa.
  • Aamulla kello 7.15 lapset syövät äidin tekemiä sämpylöitä ja juovat kaakaota äidin kanssa. Isä käy suihkussa, vaihtaa lenkkeilyasun työvaatteisiin ja tekee työjuttuja tietokoneella.
  • Aamulla kello 7.45 isä vie autolla lapset kouluun ja äidin töihin. Sen jälkeen isä menee itsekin töihin.

ARKINEN ILTAPÄIVÄ JA ILTA

Perheen lapset tulevat koulusta kotiin klo 14. He lämmittävät Saarioisen lättypitsan mikrossa ja jakavat sen puoliksi. Puolikas pitsa riittää välipalaksi. Sen jälkeen he ruokkivat koiran ja vievät koiran ulos pissalle.

Isa lapsen kanssa
  • Kello 15.00 lapset tekevät läksyt alta pois nopeasti, että ehtivät vielä pelaamaan konsolipelejä ennen kuin vanhemmat palaavat töistä kotiin.
  • Kello 16.00 vanhemmat tulevat kotiin. Äiti tarkastaa lasten läksyt. Sen jälkeen äiti katsoo puolituntia pitkän jakson suosikkisarjastansa USA:n Netflixistä. Myös isä auttaa läksyjen teossa, jos on vaikeita tehtäviä. Sen lisäksi isä imuroi huoneet. Lapset jatkavat pelaamista läksyjen jälkeen.
  • Kello 16.30 äiti laittaa koko perheelle ruokaa. Kello 17.00 pääsee syömään. Tällä kertaa ruokana on spagettia ja jauhelihakastiketta. Nam! Se on lasten lempiruokaa.
  • Kello 18.00 isä vie lapset autolla harrastuksiinsa. Sillä välillä, kun lapset ovat harrastuksiensa parissa vanhemmat käyvät ruokakaupassa.
  • Kello 20.00 lapset ovat kotona. On iltapalan aika. Lapset syövät laitasellisen muroja jukurtin kanssa. Päälle ripotellaan myös pakastemarjoja. Sen jälkeen pidetään perheen yhteinen elokuvien katseluhetki. Jokainen saa valita omalta tabletiltaan mieluisimman elokuvan katseltavakseen.
  • Kello 22.00 lapset pesevät hampaat, kasvot, pistävät yöpuvun päälle ja menevät nukkumaan. Vanhemmat käyvät vielä yhdessä lenkillä koiran kanssa. Sitten on myös heidän nukkumaanmenoaikansa.

Näin tavallinen perhe siis viettää arkivapaata nykyään. Pohdiskeluni jatkuu. Mieleeni tuli uusi kysymys ”Mikä siinä on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana?”.

Ainakin puhelimet, netti, some ja kaikki mahdolliset palvelut ovat lisääntyneet ja erityisesti näillä laitteilla käytetty aika. Sinkut ovat somessa ja erilaisissa nettideittipalveluissa valtavan paljon päivittäin. Täältä voit lukea tarkemmin, miten deittailu on siirtymässä nettiin.

Asiat ovat myös nykyään paremmin kuin kymmenen vuotta sitten. Riitely siitä, että kuka saa lukea päivän uutiset ensimmäisenä on päättynyt. Nykyään vanhemmat voivat lukea uutiset molemmat omista älypuhelimistaan. Myös riitely siitä, että mitä saa katsoa televisiosta on vähentynyt älypuhelimien, kannettavien tietokoneiden ja tablettien myötä.

Odotan innolla, että mitä tähän maailmaan tulee lisää tulevien vuosien aikana. Toivottavasti positiivinen kehitys jatkuu. Pohdiskeluni on päättynyt. Todennäköisesti jatkan pohdiskeluani myöhemmin jostain toisesta aiheesta.

Saatat pitää myös näistä