Näin perheissä vietetään vapaa-aikaa vuonna 2020

Miten perheet viettävät vapaa-aikaansa arkipäivänä? Rupesin miettimään tällaista kysymystä hiljaa itsekseni. Ehkä löydän kysymykseeni vastauksen, jos ensin mietin kysymystä ”Mitä tarkoittaa perhe?”.

Perhe muodostuu tavallisesti kahdesta tai useammasta ihmisestä. Heitä yhdistää yhteinen koti ja kodissa vietetty aika. Tosi monen mielestä perheeseen kuuluu myös lemmikkieläimet.

Tavalliseen suomalaiseen perheeseen kuuluu äiti, isä ja heidän biologiset lapsensa. Yleensä lapsia on 1-3. Jos lapsia on enemmän, sitä kutsutaan suurperheeksi.

Perheen voivat muodostaa myös avio- tai avoparit, yksinhuoltajat lapsineen, sateenkaariperheet (miesparit ja naisparit lapsineen) tai yksinään asuva aikuinen, jolla on seuranaan lemmikkieläimiä.

On olemassa myös niin sanottuja jääkaappiperheitä. Niissä aikuiset ihmiset asuvat samassa asunnossa. He käyttävät samaa jääkaappia, mutta eivät vietä aikaa yhdessä. Jokaisella on asunnossa oma huone.

Okei. Perheitä on monenlaisia. Ajattelin nyt edetä pohdinnoissani siihen alkuperäiseen kysymykseen ”Miten perheet viettävät vapaa-aikaa arkipäivisin”. Kerron teille tavallisen perheen arkipäivästä. Kertomukseni perheeseen kuuluu isä, äiti ja kaksi koulua käyvää lasta.

ARKIAAMU

Nainen aamulla

Perheen äiti herää aamulla kello 5.00 kännykän herätyspiippaukseen. Hän keittää kahvia itselleen ja aviomiehellensä. Pariskunta istuu saman pöydän ääressä juttelemassa. Samalla he molemmat selaavat älypuhelimistaan tuoreimpia uutisia iltasanomien ja aamulehden nettisivuilta.

ARKINEN ILTAPÄIVÄ JA ILTA

Perheen lapset tulevat koulusta kotiin klo 14. He lämmittävät Saarioisen lättypitsan mikrossa ja jakavat sen puoliksi. Puolikas pitsa riittää välipalaksi. Sen jälkeen he ruokkivat koiran ja vievät koiran ulos pissalle.

Isa lapsen kanssa

Näin tavallinen perhe siis viettää arkivapaata nykyään. Pohdiskeluni jatkuu. Mieleeni tuli uusi kysymys ”Mikä siinä on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana?”.

Ainakin puhelimet, netti, some ja kaikki mahdolliset palvelut ovat lisääntyneet ja erityisesti näillä laitteilla käytetty aika. Sinkut ovat somessa ja erilaisissa nettideittipalveluissa valtavan paljon päivittäin. Täältä voit lukea tarkemmin, miten deittailu on siirtymässä nettiin.

Asiat ovat myös nykyään paremmin kuin kymmenen vuotta sitten. Riitely siitä, että kuka saa lukea päivän uutiset ensimmäisenä on päättynyt. Nykyään vanhemmat voivat lukea uutiset molemmat omista älypuhelimistaan. Myös riitely siitä, että mitä saa katsoa televisiosta on vähentynyt älypuhelimien, kannettavien tietokoneiden ja tablettien myötä.

Odotan innolla, että mitä tähän maailmaan tulee lisää tulevien vuosien aikana. Toivottavasti positiivinen kehitys jatkuu. Pohdiskeluni on päättynyt. Todennäköisesti jatkan pohdiskeluani myöhemmin jostain toisesta aiheesta.