Nosto automaatti: Kattava opas käyttäjille

Nosto automaatti

Rahan nostaminen automaatista saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä monille, mutta se ei ole aina helppoa erityisesti ensikertalaisille. Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka nostaa rahaa turvallisesti ja helposti, mitä eroja on eri automaattityyppien välillä sekä muita vinkkejä.

Perusohjeet rahan nostamiseen

Kortin laittaminen lukijaan

Ensimmäinen askel rahan nostamisessa on laittaa sirukortti automaatin lukijaan. Suomessa useimmat rahan nosto automaatit käyttävät sinistä lukijaa. Kortissa oleva nuoli yleensä ohjaa, miten päin kortti tulee laittaa.

Tunnusluvun näppäileminen

Kun kortti on lukijassa, seuraava vaihe on tunnusluvun näppäileminen. Tunnusluku on nelinumeroinen ja se pitää olla asetettu ennen käyttöä. On tärkeää peittää tunnusluku näppäillessä, erityisesti jos ympärillä on muita ihmisiä.

Valitse nostovaihtoehto

Automaateissa on usein useita vaihtoehtoja, kuten otto, saldo ja tapahtumat. Jos haluat nostaa rahaa, valitse ”Otto”.

Nostosumman valinta

Näytölle tulee yleensä useita ehdotuksia nostosummista. Jos tarvitsemasi summa ei ole listassa, voit valita ”Muu summa” -vaihtoehdon.

Lisätiedot ja kortin poisto

Lopuksi voit päättää, haluatko saada nostotiedot kuitilla vai näytöllä. Ota kortti pois ja säilytä se turvallisesti. Moni ensikertalainen saattaa unohtaa kortin, joten ole tarkkana.

Nosto automaatti vs. Otto automaatti

Otto automaattien rinnalle on viime vuosina tullut Nosto automaatti. Nosto tarjoaa mahdollisuuden nostaa 10, 20 ja 50 euron seteleitä, ja ne ovat yhteensopivia kaikkien Visa ja MasterCard korttien kanssa. Palvelumaksut ovat yleensä samat kuin Otto automaateilla.

Otto automaatin nostoraja

Otto automaateilla on yleensä asetettu päivittäinen nostoraja, joka voi vaihdella pankista ja kortista riippuen. Nosto automaateilla saattaa olla samankaltaisia rajoituksia.

Kuinka löytää lähin automaatti?

Sivustoilta kuten Otto.fi ja nostoautomaatti.fi voit käyttää hakutoimintoa löytääksesi lähimmän automaatin. Nämä sivut tarjoavat myös karttanäkymän, josta näkee kaikki Suomen Otto ja Nosto automaatit.

Turvallisuus Ulkomailla

Rahan nostaminen ulkomailla saattaa olla hankalampaa ja riskialttiimpaa. EU:ssa suomalaisella kortilla voi yleensä nostaa ilmaiseksi muutaman kerran kuukaudessa, mutta ulkomailla saattaa olla lisämaksuja. Tarkista aina omasta pankistasi mahdolliset lisämaksut.

Kortin suojaaminen ja Otto-automaatti käyttöohje

Tärkeää on suojata korttisi ja olla tarkkana tunnusluvun näppäilyn kanssa. Häiriötilanteissa keskeytä nosto välittömästi.

Skimmauslaitteet

Skimmauslaitteet ovat varkaiden käyttämiä laitteita, jotka voivat kopioida korttitietosi. Ota tämä huomioon ja valitse tunnettu ja turvallinen nosto pankkiautomaatti.

Usein kysytyt kysymyset

Onko nosto automaatti maksullinen?

Ei, Nosto-automaatit eivät itsessään veloita maksua, kun teet käteisnoston suomalaisella pankkikortilla. Kuitenkin on hyvä huomio, että oma pankkisi saattaa periä pienen palvelumaksun käteisnostosta. Tämä maksu vaihtelee eri pankkien kesken, ja on hyvä tarkistaa omaan pankkiin liittyvät ehdot ja hinnastot erikseen.

Paljonko automaatista voi nostaa kerralla?

Yhdellä kertaa automaatista voi nostaa tai tallettaa korkeintaan 200 euroa, ja tämä summa voi vaihdella eri toimipaikoissa. Kuukauden aikana talletusrajoitus on yhteensä 1 000 euroa, tai voit tehdä enintään viisi erillistä talletusta.

Kuka omistaa nosto automaatti?

Nosto-käteisautomaatit ovat osa Nokas-konsernia, joka on Norjasta lähtöisin oleva yritys ja Skandinavian johtava toimija käteishuollossa. Nokas ei toimi pelkästään Norjassa ja Suomessa, vaan sillä on toimintaa myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Mikä on ATM nosto?

ATM-nosto tarkoittaa käteisrahan nostamista seteliautomaatista. Suomessa termi ”Nosto” viittaa erityisesti erääseen käteisautomaattiverkkoon, jonka kautta ihmiset voivat nostaa rahaa.

Voiko rahaa nostaa ilman korttia?

Jos et omista maksukorttia, käteistä rahaa on mahdollista nostaa vain pankkikonttorista, joka tarjoaa kassapalveluita. Tässä tapauksessa sinun tulee esittää voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Lisäksi sinun kannattaa varautua siihen, että pankki saattaa kysyä käteisen rahan käyttötarkoitusta.

Saako nosto automaatista 10 €?

Kyllä, Nosto-automaateista on mahdollista nostaa myös 10 euron seteleitä. Automaatteja löytyy ympäri Suomea, ja ne sijaitsevat esimerkiksi kauppakeskuksissa, kauppojen lähellä ja huoltoasemilla. Noston lisäksi voit nostaa myös 20 ja 50 euron seteleitä.

Onko pankkiautomaateissa kamera?

Kyllä, monissa pankkiautomaateissa on pieni kamera, joka sijaitsee yleensä seteliaukon yläpuolella. Kameran koko on usein noin kynänpään suuruinen. Tämän vuoksi on tärkeää suojata kädellä näppäimistöä syöttäessäsi PIN-koodia, jotta koodi pysyy turvassa.

Paljonko automaatilla voi tallettaa?

Voit tallettaa automaatille enintään 200 seteliä tai 5 000 euroa kerralla. Tarkka euroraja talletuksille voidaan myös määrittää pankissasi, ja se voi vaihdella asiakkaasta toiseen. Kolikoiden osalta voit tallettaa niin monta kolikkoa kuin kertakaadolla kolikkokaukaloon mahtuu, ja tämä määrä vaihtelee kolikkojen koon mukaan.

Voiko K-kaupan kassalta nostaa rahaa?

Kyllä, voit nostaa rahaa K-kaupan kassalta. Kun olet ostoksillasi, ilmoita kassahenkilölle ennen maksamista, paljonko haluaisit nostaa käteistä. Ei ole minimisummaa, jonka voit nostaa, mutta yläraja on 200 euroa. Toisin kuin automaateilla, summan ei tarvitse olla tasaluku. Nostosumma ja ostokset vahvistetaan syöttämällä debit-korttisi tunnusluku (PIN).

Saatat pitää myös näistä