Balatro arvostelu

Casino Royalessa James Bond saa pokerivinkin: ”Älä koskaan pelaa korttejasi, pelaa vastustajaa.” Mutta mitä jos pelaisit vain korttejasi? Mitä jos pöydän toisessa päässä ei istuisi ketään? Balatro, uusi vuoropohjainen korttipeli, joka on saatavilla useimmilla alustoilla, ottaa pokerin mekaniikat ja muuttaa ne kiehtovan roguelike-pelin perustaksi. Roguelike-pelit ovat alagenre, jossa jokainen pelikerta on yksittäinen vaarallinen yritys.

Pelin Perusteet

Balatro on pokeripeli siinä missä Scrabble on sanapeli. Pokerin kielen ja todennäköisyyksien tuntemus auttaa, mutta lopulta tämä on logiikkapeli. Ei ole bluffeja, ei potteja, vain pokerikäden puhdas koostumus yhdistettynä jännittävään pelilooppiin. Tämä tekee Balatrosta yksinkertaisen: jokaisella vuorolla pyritään pelaamaan hyvä käsi ja keräämään pisteitä. Kortteja voi vaihtaa yrittääkseen onnea parempien korttien saamiseksi pakasta. Muita toimintoja on muutamia, mutta peli pyörii suurimmaksi osaksi näin. Balatro pitää mahdollisuudet rajattuina, mikä antaa päätöksille huolellisen ja harkitun tuntuman vuoro vuorolta.

Pelimekaniikat ja Kehittyminen

Kierroksen voittamisen jälkeen palkintona on päivitysvaihtoehtoja, jotka tekevät pakasta voimakkaamman. Kerättävät jokerit tarjoavat passiivisia bonuksia; parannetut tai lisätyt kortit voivat kallistaa tiettyjä käsiä; tarot-kortit ovat toimintoja, joita voi käyttää, jos on pulassa. Osa roguelike-pelien hauskuutta on oppia pelin uusia ulottuvuuksia toistuvien pelikertojen kautta.

Pelistrategiat

Pelissä on tuttu mutta tervetullut rytmi. Yhdellä pelikerralla keskityttiin mahdollisimman usein värisuoriin, mikä tarkoitti käden koon kasvattamiseen tähtäävien vahvistusten hankkimista (lisäten todennäköisyyttä saada tarvittavat kortit) ja pistemultiplikattoreiden keräämistä tietyille maa-arvoille (maksimoiden pisteet, kun väri suora osui kohdalle). Toisessa, menestyksekkäämmässä pelikerrassa keskityttiin kahden parin käsiin, jotka olivat helpompia saada ja tasaisempia, vaikka ne antoivat alhaisemmat pistemäärät… kunnes multiplikattori päivitettiin ja ne yhdistettiin toisiaan täydentäviin jokereihin.

Vertailu Muihin Peleihin

Ilmeisin vertailukohta on Slay the Spire, jota monet pitävät roguelike-korttipelien kuninkaana. Samoin tiettyjen voimien ja vahvistusten kerääminen voi antaa tunteen, että peliä rikkoo ovelasti. Mutta toisin kuin monet muut roguelike-pelit, pokerin tuttu logiikka tekee Balatrosta helpommin lähestyttävän ja välittömästi kiehtovan.

Pienet Puutteet

Muutamia pieniä valituksia: Balatron tunnelmaa voisi kuvata ”hieman kammottavaksi retroksi”, ja osa toivoi, että peli olisi sitoutunut voimakkaammin teemaan tai ideaan. Kaikilla peleillä ei tarvitse olla juonta, mutta Balatron käyttöliittymä tuntuu aina juuri siltä – pelkältä käyttöliittymältä. Muutaman tunnin pelaamisen jälkeen ei voinut unohtaa, että tuijotti samoja valikoita ja painikkeita. Pelissä on viittauksia astrologiaan, jotka ovat hämmentäviä vain siksi, että niitä ei ole toteutettu johdonmukaisemmin.

Toinen pieni ongelma on asettelun kömpelyys. On liian helppoa vahingossa painaa hylkäämispainiketta pelaamisen sijaan – Switchillä ne on mapattu X- ja Y-painikkeisiin, ja yksi virhe voi pilata pelikerran. Lisäksi käsikonsolilla pelaaminen – luontevin tapa lo-fi-roguelikelle – teki tekstistä ja visuaalisista elementeistä hieman liian pieniä.

Yhteenveto

Balatron tarkkuus ja tasapaino muualla kutsuvat tarkkaan tarkasteluun, missä se kiilto ei ole yhtä kirkas. Mekaanisesti peli on erittäin vankka ja vaikuttava, erityisesti kun otetaan huomioon, että se on yhden kehittäjän luomus. Varhaisen pääsyn suosikki, Balatro on selvästi testattu perusteellisesti ja hienosäädetty kiitos rakastavan yhteisön.

Onnistunut roguelike-peli vaatii pelaajalta strategian, riskin ja palkinnon tasapainoa sekä ripauksen onnea. On vielä liian aikaista nostaa Balatro roguelike-pelien kunniagalleriaan, Spiren, Hadesin, Into the Breachin ja Spelunkyn rinnalle. (Lisäisin myös erittäin aliarvostetun Slice & Dicen tähän pantheoniin.) Mittarina on, kuinka kauan ihmiset pelaavat sitä ja mitä syvyyksiä toistuva pelaaminen paljastaa ajan myötä. Mutta jos pitäisi tehdä varhainen veikkaus, Balatro kestää ajan testin. Viikonlopun aikana ensimmäinen pelikerta tuli päätökseen. Sitten se tehtiin uudelleen – neljä kertaa lisää.

Saatat pitää myös näistä