Still Wakes the Deep arvostelu

Ennakko-odotukset ja yllättävät elämykset

”Still Wakes the Deep” -peliin astuttaessa odotukset olivat korkealla kauhukliseiden kestävyydessä. Yleiset takaa-ajokohtaukset ja säikyttelyt olivat odotettavissa, mutta The Chinese Room onnistui yllättämään tarjoamalla jotain aivan uutta: traumaattisinta dialogia ja ääniroolitusta, mitä kauhupeleissä on koskaan koettu.

Päähenkilö ja tarinan alku

Pelaaja astuu Caz McLearyn, sähköinsinöörin, saappaisiin Beira D -öljynporauslautalla. Caz on juoksemassa karkuun menneisyyden virheitä ja lakia, mutta hänen persoonansa tuo raikkaan tuulahduksen peliin. Caz on sympaattinen, hauska ja pragmaattinen, mikä tekee hänestä miellyttävän päähenkilön. Koska Caz on jo ennestään ollut lautalla jonkin aikaa, pelaajan ei tarvitse käydä läpi tavanomaisia pitkitettyjä hahmojen esittelyjä. Tämän ansiosta peli pääsee suoraan tarinan ytimeen, ja kaikki vuorovaikutukset tuntuvat luonnollisilta ja merkityksellisiltä.

Ensimmäiset hetket lautalla

Ensimmäinen vierailu kanttiiniin oli yllättävän sydämellinen. Pöydän ääressä Brodien ja Rafsin kanssa pelaaja saa tietää, että Rafsilla on edessään ensimmäinen sukellus, ja hän on pelosta jäykkä. Brodien kokemus tuo turvaa tilanteeseen. Trotsin intohimoinen puhe Gibbolle ja O’Connorille liittojen tarpeellisuudesta ja Westminsterin ahneudesta antaa välittömästi käsityksen Beira Dtilanteesta. Nämä lyhyet vuorovaikutukset kertovat pelaajalle kaiken oleellisen hänen asemastaan lautalla ja tekevät tulevista tapahtumista entistä traumaattisempia.

Kaaos ja selviytymistaistelu

Porauksen jälkeen lautta ajautuu kaaokseen. Viestintä on heikkoa itsekkään managerin, Rennickin, takia, ja turvallisuusmekanismit pettävät. Pelaaja joutuu sammuttelemaan tulipaloja toivoen, että joku huomaa radiovaikenevuuden ja tulee apuun. Kukaan ei ota johtajuutta, joten pelaajan on juostava ympäri lautaa yrittäen pelastaa mahdollisimman monta ihmistä ja korjata lautan toimintoja. Vaikka yleensä monimutkaiset pulmat tuovat vaihtelua kauhupeleihin, tällä kertaa tarinan vetovoima korvaa niiden puutteen. Lautan räjähtäminen ja kaikkien mukana menehtyminen on jatkuvasti uhkana, mikäli korjaustoimet eivät etene nopeasti.

Tunnetta ja tuskaa

Kaikesta yrityksestä huolimatta kaikkia ei voi pelastaa. Kaaoksen keskellä usein joutuu jättämään huomiotta avunhuudot ja jatkamaan seuraavaan tehtävään. Raskain hetki koetaan lyhyessä puhelussa ystävän kanssa, joka on loukussa lautan alemmilla tasoilla ja joutuu kohtaamaan oman loppunsa. Pienen huoneen täyttyessä kaasulla ja vedellä pelaaja voi vain kuunnella, kun ystävä tulee sinuiksi lähestyvän kuolemansa kanssa ja päästää viimeisen paniikintäyteisen avunhuudon, kun vesi vihdoin koskettaa hänen jalkaansa.

Hirviön uhka ja kauhu

Pelin hirviö ei ole yhtä omaperäinen kuin sen tunteellinen tarina ja loistava ääniroolitus, mutta silti se saa kylmän hien nousemaan iholle. Lautan jatkuvasti muuttuva sisustus tekee hirviöstä arvaamattoman. Pelaajan on opittava tunnistamaan merkit, jotka kertovat hirviön läheisyydestä, ja käyttämään ympäristöä hyödyksi pysyäkseen piilossa. Pelkän juoksemisen sijaan on mahdollista piiloutua kaappeihin tai roskien alle, tai harhauttaa hirviötä heittämällä purkkeja ja pulloja.

Tasapainoinen kauhu ja toiminta

”Still Wakes the Deep” onnistuu löytämään hyvän tasapainon kauhun ja toiminnan välillä. Vaikka ulkona liikkuminen tarjoaa taukoa hirviön terrorista, ulkona liikkuminen tuo omat haasteensa, kuten vaarallisten käytävien ylittäminen ja rustopilareiden kiipeäminen. Pelin tarjoama ulko- ja sisätilojen tasapaino pitää pelaajan mielenkiinnon yllä ja estää kyllästymisen tai ylikuormittumisen.

Tekninen toteutus ja esteettömyys

Pelin grafiikka on upea, ja monipuoliset asetukset takaavat, että se toimii sujuvasti erilaisilla laitteilla. Erityisen kiitoksen ansaitsevat pelin esteettömyysasetukset, jotka mahdollistavat pelin mukauttamisen erilaisten tarpeiden mukaan. Pelissä on laajat tekstitys- ja käyttöliittymäasetukset sekä kolme erilaista värisokeustilaa (deuteranope, protanope, ja tritanope). Liikepahoinvointia vähentävät säädöt ovat erityisen hyödyllisiä, ja mahdollisuus säätää näkökentän laajuutta sekä poistaa pään liikkeet auttaa huomattavasti.

Loppusanat

”Still Wakes the Deep” on ehdottomasti suositeltava kokemus kaikille, jotka kestävät pelin emotionaalisen kuorman ja kauhun hetket. Pelin kammottava hirviö ja hirvittävä ympäristö saavat lisäarvoa harvinaisista, merkityksellisistä suhteista muihin hahmoihin. (Valitettavasti nämä ystävyyssuhteet eivät kestä kauan.) Pelin tasapaino kauhun ja toiminnan välillä sekä upea tekninen toteutus tekevät siitä ainutlaatuisen kokemuksen kauhupelien joukossa.

Saatat pitää myös näistä